Při nákupu nad 2000Kč obdržíte dárek zdarma

Jak pečovat o dřevěné výrobky

 

1. Jaký produkt na údržbu dřeva zvolit?

U výrobků, které přichází do kontaktu s potravinami, je samozřejmě na prvním místě bezpečnost. Nepoužíváme oleje, které by nám do jídla vyplavovaly toxiny. Důležité je také, aby použitý vosk nebo olej negativně neovlivňoval chuť potravin.

 

Možností je více:

Rostlinný olej: jedná se o kombinaci kvalitních rostlinných olejů. Toto je nejdostupnější možnost údržby dřevěných výrobků. Ovšem někteří lidé jsou odpůrci rostlinných olejů, protože tyto oleje údajně mohou časem žluknout a nepříjemně ovlivňovat chuť pokrmů.

Přírodní veganský olej: v klasické provedení, po jehož aplikaci dřevo mírně ztmavne (jako při aplikaci ostatních olejů) a druhý v provedení NATUR, který zachovává maximum z přirozenosti dřeva – dřevo po něm téměř neztmavne. Tyto oleje jsou navrženy pro maximální ochranu dřeva. Na jejich dně se po čase tvoří sedlina medové konzistence. Tu před každou aplikací dobře rozmícháme (protřepáním lahvičky). Tyto oleje mají nejhustší konzistenci a nikdy nežluknou.

Frakcionovaný kokosový olej: je speciální typ kokosového oleje. Je 100% rostlinný, ale jeho specifický výrobní proces zaručuje, že stejně jako Přírodní veganské oleje nežlukne. Je tedy ideální volbou pro někoho, kdo chce čistě přírodní produkt a zároveň mít jistotu, že neovlivní chuť potravin. Tento olej má ze všech olejů nejřidší konzistenci, nejlépe se vsakuje do dřeva a nejlépe se s ním pracuje. 

Vosk: jedná se o kombinaci různých druhů olejů a včelího vosku. Pomocí vosku docílíte krásně lesklého povrchu. Pro nejlepší výsledek (co se týče vzhledu i vlastností) doporučujeme kombinaci některého z olejů a vosku. Dřevěný výrobek necháme nejprve nasáknout olejem (ideálně přes noc), vytřeme do sucha, necháme zaschnout a poté na něj naneseme vosk. Ostatní oleje doporučujeme kombinovat s klasickou verzí vosku na dřevo.

 

2. Jak pečovat o dřevěné výrobky

Základem je prevence

Největším nepřítelem dřeva je voda. Když se dostane do jeho struktury, tak dřevo nabobtná a mírně se zvětší. Při schnutí se opět zmenšuje, nicméně zvláště při opakovaném dlouhém namáčení a rychlém sušení má dřevo tendenci kroutit se a praskat. Naším cílem tedy je zamezit vniknutí vody. To ale neznamená, že bychom dřevěné výrobky neměli umývat. Pokud se o ně dobře staráme a pravidelně je olejujeme nebo voskujeme, voda se do nich nedostane.

Dřevo miluje oleje a vosky

Dřevo je do jisté míry chráněno přirozeným obsahem olejů. Většina dřevěných výrobků, které přichází do kontaktů s vodou jsou navíc opatřeny povrchovou úpravou – jsou naolejované, navoskované nebo nalakované. Někdy je i použito opakovaně více postupů. Avšak povrchová úprava se častým používáním a mytím výrobků může odstranit a stejně tak se ze dřeva mohou postupem času vyplavit i přirozeně obsažené oleje. Potom je dřevo náchylnější k poškození.

Na co ještě dát pozor?

Dřevěné výrobky je důležité po omytí nechat řádně vyschnout. Ale pozor, dřevo nikdy nesušíme na přímém zdroji tepla. Jak už jsme zmínili, mokré dřevo je při rychlém sušení náchylnější ke kroucení a praskání. Ideální je dřevěné výrobky po omytí nechat na odkapávači s dobrým přístupem vzduchu. Pozor si musíme dát také na mytí dřevěných výrobků v myčce – vysoká teplota v kombinaci se saponáty ze dřeva vyplavuje oleje, které jsou v odolnosti proti vodě zásadní. Tablety do myčky jsou často mnohem agresivnější než běžné saponáty, je proto vhodné mýt dřevěné výrobky ručně. V myčce je navíc nádobí mnohem delší dobu vystavené vodě – opláchnutí ve dřezu nám zabere půl minuty, zatímco běžný program myčky může trvat přes hodinu a půl.

 

Jak voskovat nebo olejovat kuchyňská prkénky

Umýt a vyčistit – prkénko musí být odmaštěné, zbavené nečistot a opláchnuté vodou.

Vysušit – prkénko musí být dobře vysušené, aby ani ve hmotě dřeva nezůstala zbytková vlhkost. Nesušíme na přímém slunci, ani na topení.

Obrousit – po vyschnutí prkénko brousíme brusným papírem na houbičce. Brousíme intenzivně a po celé ploše.

Navlhčit – prkénko očistíme od výbrusu a jemně navlhčíme hadříkem, čímž vstanou zbylé „dřevěné chloupky“. Dále brousíme jemnějším papírem.

Protřepat, zamíchat – v případě oleje důkladně protřepeme. Pokud je viditelná sedlina, promícháme dřívkem.

Olejovat/voskovat – prkénko olejujeme/voskujeme v případě oleje přidáváme tolik, aby se dostatečně vsákl do dřeva.

Očistit – prkénko důkladně očistíme od zbytkového oleje nebo vosku. Kapky vytřeme hadříkem, zbavíme se nečistot a necháme vyschnout 24 hodin.

Hotovo – máme hotovo a můžeme se radovat z krásného prkénka. Alespoň na pár měsíců máme klid.

Zpět do obchodu